Рецепти
Безглутенска пица
Вегански рецепт погоден за личности кои се нетолерантни на глутен, или пак, за оние кои ја одбираат поздравата варијанта на пица
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
1 лицеВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Карфиол(1 Китка)
Безглутенско брашно(1 Супена лажица)
Мелени бадеми(70 Грама)
Маслиново масло(2-3 Супени лажици)
Морска сол(1 Прстофат)
Соино сирење (Тофу)(50 Грама)
Зелена пиперка(1 )
Модар патлиџан(1 )
Тиквичка(1 )
Брокула(1 Китка)
Чили сос(1 Супена лажица)
Доматен сос(1 Супена лажица)
Свежи шампињони(50 Грама)
Суво оригано(2-3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Карфиолот се меле во блендер. Потоа се става да се вари во зовриена вода 2-3 минути на средна температура.
- Ги додаваме мелените бадеми и безглутенското брашно (може брашно од хељда) и мешаме додека не се соединат.
- По желба додајте и 3 јајца за подобро да се соединат состојките, но за веганска варијанта изоставете ги, не прави голема разлика.
- Смесата ја ставаме во сад за печење и ставаме одозгора маслиново масло и морска сол. Печеме на 200 степени, 20 минути. Го вадиме садот и додаваме тофу сирење, сечкана пиперка, модар патлиџан, тиквичка, брокула, чили сос, доматен сос, оригано и печурки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во