Рецепти
Бурек триаголници
Одлични се за појадок со чаша јогурт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(500 Грама)
Мешано мелено месо(600 Грама)
Кромид(1 Главица)
Газирана вода(малку )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Прво го сечкаме кромидот и го запржуваме; откако убаво ќе се пропржи, го додаваме и меленото месо, па ги пржиме заедно.
- Посолуваме по желба, наросуваме со црн пипер и пржиме додека месото убаво се изпржи.
- Потоа земаме две готови кори, па ги сечеме на три еднакви ленти по должина.
- Секоја лента ја попрскуваме со масло, потоа распоредуваме по малку од смесата од мелено месо, па лентата ја виткаме во триаголник.
- Постапката ја повторуваме со сите кори додека го потрошиме целиот материјал.
- Приготвените триаголници ги редиме во намастена тепсија, потоа ги ставаме во загреана рерна да се печат. Печеме додека заруменат.
- Пред да ги извадиме од рерна, триаголниците ги попрскуваме со кисела вода. Оставаме уште 2-3 минути, потоа ги вадиме од рерната. Ги сервираме топли или ладни по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во