Рецепти

Француски сендвич
Сочен „Croque – Monsieur“ сендвич со бешамел сос за Вас и најмилите
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(1 Чаша)
Несолен путер(1 Супена лажица)
Брашно(3 Супени лажици)
Сушен темјан(3 Супени лажици)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
Чабата леб(1 Пакување)
Сенф(3 Супени лажици)
Шунка(300 Грама)
Рендан кашкавал(200 Грама)
Рендан пармезан(1 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Загрејте ја рерната на максимум.
- Варете го млекото на оган околу 5 минути.
- Во друг сад истопете го путерот и додајте брашно, па гответе 2 минути со постојано мешање. Додајте половина од темјанот и постепено додавајте го топлото млеко. Мешајте уште 2-3 минути, па потоа тргнете го настрана и додајте сол и бибер.
- Чабата лебот исечете го на 4 парчиња и потоа парчињата исечете ги хоризонтално на половина. Ставете во лебот сенф, шунка и половина од ренданиот кашкавал. Ставете го во рерна на хартија за печење и печете додека кашкавалот не се стопи и врвот на лебот не се испече.
- Извадете го сендвичот од рерна, задржете ја фолијата за печење или ставете го врз нов слој, па додајте одозгора од сосот со брашното и млекото и од останатиот рендан кашкавал и вратете го во рерна. Печете 6-7 минути додека лебот не потемне и смесата одозгора не почне да врие. Потоа извадете го сендвичот од рерна, додајте од останатиот темјан, бибер и пармезан по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во