Рецепти
Јајца на турски начин Ана Ѓорова

Испробајте го овој едноставен, а вкусен рецепт за јајца на турски начин со јогурт и црвен пипер

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(2 )

Оцет(2 Супени лажици)

Вода(5 Чаши)

Јогурт(1/2 Чаша)

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Путер(1/2 Супена лажица)

Суво нане

Сол

Бибер

Кромид(1 Главица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 20 минути

  1. Водата зовријте ја во средно тенџере заедно со оцетот и солта. Откако ќе почне да врие, намалете го огнот на среден.
  2. Јајцата едно по едно скршете ги во мал сад и едно по едно внимателно од садот лизнете ги во врелата но незовриена вода (внимавајте водата да не биде зовриена, туку само многу топла). Не гответе повеќе од две јајца во тенџерето одеднаш доколку правите поголема доза. Внимателно со лажица контролирајте го јајцето да не се растече премногу.
  3. Гответе ги јајцата најмногу 3-4 минути додека добиете средно мека жолчка. Доколку сакате потврда жолчка, гответе ги најмалку 5 минути. Потоа внимателно со решеткаста лажица извадете ги од водата.
  4. Ставете ги во чинија и прелијте ги со јогуртот кој претходно го измешавте со мелениот кромид.
  5. Во тава стопете го путерот и откако убаво ќе се растопи додајте црвен пипер и мепајте околу една минута или помалку. Прелијте ја смесата врз јајцата и јогуртот.
  6. На крај наросете суво нане и послужете.
Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Мухалебија
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Сикма
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети турски погачици
Птичјо гнездо
Модри патлиџани на турски начин
Пилешко во сос од ореви
Говедско со кромид
Баклава со кадаиф
Мантии
Мини лахмаџун
Баклава со јогурт
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Турски погачици
Филџан бурек
Баклава со суви смокви и со јаболки
Турски млечен пудинг
Назли фатма
Сунгер татлија (араванија)
Турски крофни
Пилав од булгур
Воден бурек
Печена скуша со кромид
Турска супа од црвена леќа
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Бела алва (посно)
Јагнешко месо со пире од модри патлиџани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: