Рецепти
Јајца на турски начин
Испробајте го овој едноставен, а вкусен рецепт за јајца на турски начин со јогурт и црвен пипер
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
1 лицеВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(2 )
Оцет(2 Супени лажици)
Вода(5 Чаши)
Јогурт(1/2 Чаша)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Путер(1/2 Супена лажица)
Кромид(1 Главица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Водата зовријте ја во средно тенџере заедно со оцетот и солта. Откако ќе почне да врие, намалете го огнот на среден.
- Јајцата едно по едно скршете ги во мал сад и едно по едно внимателно од садот лизнете ги во врелата но незовриена вода (внимавајте водата да не биде зовриена, туку само многу топла). Не гответе повеќе од две јајца во тенџерето одеднаш доколку правите поголема доза. Внимателно со лажица контролирајте го јајцето да не се растече премногу.
- Гответе ги јајцата најмногу 3-4 минути додека добиете средно мека жолчка. Доколку сакате потврда жолчка, гответе ги најмалку 5 минути. Потоа внимателно со решеткаста лажица извадете ги од водата.
- Ставете ги во чинија и прелијте ги со јогуртот кој претходно го измешавте со мелениот кромид.
- Во тава стопете го путерот и откако убаво ќе се растопи додајте црвен пипер и мепајте околу една минута или помалку. Прелијте ја смесата врз јајцата и јогуртот.
- На крај наросете суво нане и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во