Рецепти
Крофни
Одлични за појадок со мармалад и со чаша млеко
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1/2 Килограм)
Јајце(2 )
Квасец(1 )
Масло(100 Милилитри)
Млеко(200-300 Грама)
Сол(2 Кафени лажици)
Шеќер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Квасецот се меша со малку млако млеко и се чека да стаса.
- Јајцата се матат, се додава брашното, квасецот, маслото, млекото, солта, малку рендана кора од лимон (или портокал) и шеќерот. Убаво се замесува и ако е течно се додава уште брашно. Треба тестото да не се лепи за прстите.
- Потоа се остава да отстои 45 минути многу да стаса.
- Тестото се дели на два дела.
- Се сука една кора и со чаша се сечат кружни форми. Се оставаат 15 минути да стасаат.
- Се пржат на загреано масло на тивко.
- Се посипуваат со шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во