Рецепти
Крофни Ана Ѓорова

Одлични за појадок со мармалад и со чаша млеко

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1/2 Килограм)

Јајце(2 )

Квасец(1 )

Масло(100 Милилитри)

Млеко(200-300 Грама)

Сол(2 Кафени лажици)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Рендана кора од лимон

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Квасецот се меша со малку млако млеко и се чека да стаса.
  2. Јајцата се матат, се додава брашното, квасецот, маслото, млекото, солта, малку рендана кора од лимон (или портокал) и шеќерот. Убаво се замесува и ако е течно се додава уште брашно. Треба тестото да не се лепи за прстите.
  3. Потоа се остава да отстои 45 минути многу да стаса.
  4. Тестото се дели на два дела.
  5. Се сука една кора и со чаша се сечат кружни форми. Се оставаат 15 минути да стасаат.
  6. Се пржат на загреано масло на тивко.
  7. Се посипуваат со шеќер во прав.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: