Рецепти
Ленени погачици
Вкусни и меки погачки што може да ги подготвите за појадок со омилениот намаз
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Квасец(1 коцка свеж )
Млеко(500 Милилитри)
Масло(200 Милилитри)
Шеќер(2 Супени лажици)
Сол(2 Супени лажици)
Сончоглед(100 Грама)
Ленено семе(100 Грама)
Јајце(1 )
Маргарин(1 )
Сусам(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Квасецот измешајте го со малку млако млеко да стаса.
- Потоа во поголем сад ставете ги брашното, семките од сончоглед и ленено семе, па додајте го стасаниот квасец.
- Додајте ги и млекото и маслото, па замесете убаво, меко тесто кое ќе го оставите да стаса 20 минути.
- Од стасаното тесто правете топчиња по желба, може да се прават од калап од паштета, чаша или модли во форма.
- Потоа на тепсија убаво подмачкана со маргарин наредете ги топчињата и премачкајте ги со изматено јајце, наросете ги со сусам и печете ги околу 30 минути во загреана рерна на 200 степени додека добијат убава, румена боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во