Рецепти
Лепчиња со ленено семе
Одлични се за сендвичи и како додаток со вашето омилено јадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(млако 1/2 литар )
Масло(150 Милилитри)
Квасец(1 )
Брашно(800 Грама)
Шеќер(6 Кафени лажици)
Сол(3 Кафени лажици)
Сончоглед(100 Грама)
Ленено семе(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Во чаша растопете го квасецот со малку млако млеко.
- Потоа измешајте ги брашното, млекото (млако), маслото, квасецот, шеќерот и солта. Замесете убаво, меко тесто.
- Во тестото додајте ги семките и убаво измазнете го, па оставете го да стаса.
- Откако тестото ќе стаса, од него размесувајте мали топчиња и редете ги во намастена тепсија оддалечени едно од друго.
- Во сад изматете едно јајце и една жолчка и со нив премачкајте го секое топче.
- Врз тоа наредете маргарин, па печете ги земичките во загреана рерна додека заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во