Рецепти
Пита од модри патлиџани
Вкусна и едноставна домашна пита од модри патлиџани, погодна за појадок со чаша јогурт или за вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(300 Грама)
Модар патлиџан(500 Грама)
Масло(2 Супени лажици)
Јајце(3 )
Млеко(1 Чаша)
Црвен пипер(1 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Модрите патлиџани се лупат, се ставаат во врела вода и се варат 5-10 минути. Потоа се цедат и се сечат на коцки. Се ставаат во загреан зејтин, се додаваат зачините и се динстаат додека не омекнат.
- Кога модрите патлиџани ќе се оладат, се додаваат убаво изматените јајца и млеко.
- Во намастен плех со масло, се ставаат две кори (се сечат претходно според големината на плехот), се става врз нив малку масло и преливот од модрите патлиџани. Наизменично се редат по две кори и прелив и горната кора се премачкува со масло.
- Сето ова се полева со малку млеко и се пече во средно загреана рерна. Се сече откако ќе се олади и се послужува.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во