Рецепти
Пита од модри патлиџани Ана Ѓорова

Вкусна и едноставна домашна пита од модри патлиџани, погодна за појадок со чаша јогурт или за вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(300 Грама)

Модар патлиџан(500 Грама)

Масло(2 Супени лажици)

Јајце(3 )

Млеко(1 Чаша)

Црвен пипер(1 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Модрите патлиџани се лупат, се ставаат во врела вода и се варат 5-10 минути. Потоа се цедат и се сечат на коцки. Се ставаат во загреан зејтин, се додаваат зачините и се динстаат додека не омекнат.
  2. Кога модрите патлиџани ќе се оладат, се додаваат убаво изматените јајца и млеко.
  3. Во намастен плех со масло, се ставаат две кори (се сечат претходно според големината на плехот), се става врз нив малку масло и преливот од модрите патлиџани. Наизменично се редат по две кори и прелив и горната кора се премачкува со масло.
  4. Сето ова се полева со малку млеко и се пече во средно загреана рерна. Се сече откако ќе се олади и се послужува.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: