Рецепти
Пита од модри патлиџани Ана Ѓорова

Вкусна и едноставна домашна пита од модри патлиџани, погодна за појадок со чаша јогурт или за вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(300 Грама)

Модар патлиџан(500 Грама)

Масло(2 Супени лажици)

Јајце(3 )

Млеко(1 Чаша)

Црвен пипер(1 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Модрите патлиџани се лупат, се ставаат во врела вода и се варат 5-10 минути. Потоа се цедат и се сечат на коцки. Се ставаат во загреан зејтин, се додаваат зачините и се динстаат додека не омекнат.
  2. Кога модрите патлиџани ќе се оладат, се додаваат убаво изматените јајца и млеко.
  3. Во намастен плех со масло, се ставаат две кори (се сечат претходно според големината на плехот), се става врз нив малку масло и преливот од модрите патлиџани. Наизменично се редат по две кори и прелив и горната кора се премачкува со масло.
  4. Сето ова се полева со малку млеко и се пече во средно загреана рерна. Се сече откако ќе се олади и се послужува.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: