Рецепти
Ролат со кашкавал и чајна
Вкусен ролат кој можете да го подготвите од вечер и да имате готов појадок сабајлето кој одлично оди со чаша јогурт или со кисело млеко
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Квасец(1 коцка )
Белка од јајце(2 )
Масло(150 Милилитри)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Вода(млака по потреба )
Маргарин(по потреба )
Кашкавал(400 Грама)
Чајна(150 Грама)
Буковец(3 Кафени лажици)
Жолчка од јајце(2 )
Сусам(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Тестото се замесува со брашното, квасецот, белките, маслото, шеќерот и млака вода и се остава да стаса.
- Кога ќе стаса, се размесува со маргарин.
- Тестото се дели на три еднакви дела.
- Од секој дел се расукува правоаголна кора и врз неа се става дел од претходно изренданиот кашкавал, па се наросува буковец.
- На почетокот од кората се редат круговите чајна. Потоа се витка како ролат.
- Ролатот го ставаме во тава врз хартија за печење, па го премачкуваме со жолчка и го посолуваме со сусам.
- Истата постапка ја повторуваме и со преостанатите 2 теста.
- Откако сето тоа е направено, ги оставаме ролатите да стасаат 10 минути. Потоа ги печеме 20 минути во загреана рерна.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во