Рецепти
Сардели со бело вино Ана Ѓорова

Здрав ручек од свежи сардели со гарнир од компир салата и кромид

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Компир(600 Грама)

Филети сардела(700 Грама)

Кромид(1 Главица)

Лимон(1 )

Магдонос(малку )

Брашно(5 Супени лажици)

Лук(2 Чешниња)

Коцка за супа од зеленчук(1 )

Сол(1 Кафена лажица)

Вегета(1 Кафена лажица)

Бело вино(2 Децилитри)

Масло од тиква(2 Супени лажици)

Јаболков оцет(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Компирите се мијат и се варат заедно со лушпата. Потоа откако ќе се сварат, се лупат, се сечат на резанки и се додава кромидот претходно излупен и исечкан на резанки. Се зачинува со вегета, се додаваат маслото и оцетот и полека се меша.
  2. Сарделите се чистат и се валкаат во брашно.
  3. Лукчето се сечка и кратко се пржи во масло, се додаваат сарделите и резанките лимон и се полива со виното. Се додава коцката за супа и малку сол и се вари 5-6 минути.
  4. Потоа се додаваат 200 милилитри вода и ситно сечкан магдонос. Се вари уште 10 минути да испари течноста. Сарделите се сервираат со компир салатата.

 

Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: