Рецепти
Сардели со бело вино
Здрав ручек од свежи сардели со гарнир од компир салата и кромид
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(600 Грама)
Филети сардела(700 Грама)
Кромид(1 Главица)
Лимон(1 )
Магдонос(малку )
Брашно(5 Супени лажици)
Лук(2 Чешниња)
Сол(1 Кафена лажица)
Вегета(1 Кафена лажица)
Бело вино(2 Децилитри)
Масло од тиква(2 Супени лажици)
Јаболков оцет(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Компирите се мијат и се варат заедно со лушпата. Потоа откако ќе се сварат, се лупат, се сечат на резанки и се додава кромидот претходно излупен и исечкан на резанки. Се зачинува со вегета, се додаваат маслото и оцетот и полека се меша.
- Сарделите се чистат и се валкаат во брашно.
- Лукчето се сечка и кратко се пржи во масло, се додаваат сарделите и резанките лимон и се полива со виното. Се додава коцката за супа и малку сол и се вари 5-6 минути.
- Потоа се додаваат 200 милилитри вода и ситно сечкан магдонос. Се вари уште 10 минути да испари течноста. Сарделите се сервираат со компир салатата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во