Рецепти
Сардели со бело вино Ана Ѓорова

Здрав ручек од свежи сардели со гарнир од компир салата и кромид

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Компир(600 Грама)

Филети сардела(700 Грама)

Кромид(1 Главица)

Лимон(1 )

Магдонос(малку )

Брашно(5 Супени лажици)

Лук(2 Чешниња)

Коцка за супа од зеленчук(1 )

Сол(1 Кафена лажица)

Вегета(1 Кафена лажица)

Бело вино(2 Децилитри)

Масло од тиква(2 Супени лажици)

Јаболков оцет(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Компирите се мијат и се варат заедно со лушпата. Потоа откако ќе се сварат, се лупат, се сечат на резанки и се додава кромидот претходно излупен и исечкан на резанки. Се зачинува со вегета, се додаваат маслото и оцетот и полека се меша.
  2. Сарделите се чистат и се валкаат во брашно.
  3. Лукчето се сечка и кратко се пржи во масло, се додаваат сарделите и резанките лимон и се полива со виното. Се додава коцката за супа и малку сол и се вари 5-6 минути.
  4. Потоа се додаваат 200 милилитри вода и ситно сечкан магдонос. Се вари уште 10 минути да испари течноста. Сарделите се сервираат со компир салатата.

 

Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: