Рецепти
Тегнета домашна пита Ана Ѓорова

Домашна пита со фил од урда

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Сол(1 Кафена лажица)

Масло(100 Милилитри)

Вода(500 милилитри, млака )

Квасец(малку )

Урда(200 Грама)

Јајце(2 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Се замесува тесто од брашното, солта, маслото, млака вода и малку квасец, се дели на топчиња и се остава да нарасне.
  2. Во друг сад се меша урдата со јајцата и се додава малку сол.
  3. На работната маса се става чаршаф, се става едно топче, се тегне кората, се попрскува со филот, со малку масло и се витка. Истото се повторува со сите топчиња.
  4. Ги редиме во подмачкана тава и по желба ги попрскуваме со сусам.
  5. Питата се пече на 220 степени додека убаво зарумени.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: