Рецепти
Тегнета домашна пита
Домашна пита со фил од урда
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Сол(1 Кафена лажица)
Масло(100 Милилитри)
Вода(500 милилитри, млака )
Квасец(малку )
Урда(200 Грама)
Јајце(2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Се замесува тесто од брашното, солта, маслото, млака вода и малку квасец, се дели на топчиња и се остава да нарасне.
- Во друг сад се меша урдата со јајцата и се додава малку сол.
- На работната маса се става чаршаф, се става едно топче, се тегне кората, се попрскува со филот, со малку масло и се витка. Истото се повторува со сите топчиња.
- Ги редиме во подмачкана тава и по желба ги попрскуваме со сусам.
- Питата се пече на 220 степени додека убаво зарумени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во