Рецепти
Виенска палачинка Ана Ѓорова

Вкусна палачинка со суво грозје што е одлична и за појадок и како десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Сол

Млеко(3/8 Литар)

Јајце(4 )

Шеќер(3 преполни супени лажици )

Путер(2 Супени лажици)

Суво грозје(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути

  1. Изматете ги жолчките, шеќерот, брашното и солта. Од белките изматете цврста пена, додајте ја на основното тесто и полека изедначете го, мешајќи со лажица.
  2. Во тавче стопете една лажица путер, додајте половина од тестото и одозгора посипете го со 50 г измиено суво грозје (сувото грозје може и да го покиснете во ладна вода за да омекне).
  3. Палачинката пржете ја на тивок оган од двете страни. Со две вилушки исечете ја на крупни парчиња и потоа извадете ја од тавчето. На ист начин испечете уште една таква палачинка.
  4. На крајот парчињата од двете палачинки вратете ги во тавчето и пржете ги уште малку. Посипете ги со шеќер во прав и послужете ги со компот од јаболки.
Овошен киноа појадок
Овесни палачинки со банана
Здрава проја со тиквички
Овесни колачиња
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Ленени погачици
Палачинки од сладок компир
Утринска каша од овес и чиа
Корнфлекс пита
Чиа пудинг со банани
Смути во чинија со шумско овошје
Проја мафини со брокула
Солени крофни
Мафини со рибизли
‘Ржан леб со семки од тиква
Полнети проја погачки
Вафли со боровинки
Растурен омлет со печурки и со гауда
Мини палачинки со спанаќ
Двоен солен ролат
Мафини со јаболки и моркови
Омлет со печурки и чадена сланина
Кифли со виршла и кашкавал
Домашна гужвана пита
Куглов колач со јогурт
Тесто без јајца
Воден бурек
Пекарски земички
Мафини со јајца и зеленчук
Печурки со спанаќ и пилешко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: