Рецепти
Виенска палачинка Ана Ѓорова

Вкусна палачинка со суво грозје што е одлична и за појадок и како десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Сол

Млеко(3/8 Литар)

Јајце(4 )

Шеќер(3 преполни супени лажици )

Путер(2 Супени лажици)

Суво грозје(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути

  1. Изматете ги жолчките, шеќерот, брашното и солта. Од белките изматете цврста пена, додајте ја на основното тесто и полека изедначете го, мешајќи со лажица.
  2. Во тавче стопете една лажица путер, додајте половина од тестото и одозгора посипете го со 50 г измиено суво грозје (сувото грозје може и да го покиснете во ладна вода за да омекне).
  3. Палачинката пржете ја на тивок оган од двете страни. Со две вилушки исечете ја на крупни парчиња и потоа извадете ја од тавчето. На ист начин испечете уште една таква палачинка.
  4. На крајот парчињата од двете палачинки вратете ги во тавчето и пржете ги уште малку. Посипете ги со шеќер во прав и послужете ги со компот од јаболки.
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Пилешко во павлака
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Салата со праз и сирење
Резанки од палачинки
Ќофтиња од карфиол
Пилешко рижото со грашок
Салата од брокула со прелив од јогурт
Мафини со јајца и зеленчук
Меки чоколадни бомбици
Сикма
Полнети печурки со лук и магдонос
Крап на кромид (посно)
Палачинки со спанаќ и кашкавал
Птичјо гнездо
Пикантни шпагети со модар патлиџан
Похувани пиперки со туна и ориз
Школки во путер
Овошна салата со мед и ореви
Пржен пинџур
Макарони салата со туна и ленено семе
Колачи со банана и ленено семе
Ќофте од спанаќ
Ориз со ананас
Ледени банани
Снежни конуси од лимон
Здрава каша
Доматна чорба со црвена леќа

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: