Рецепти
Виенска палачинка
Вкусна палачинка со суво грозје што е одлична и за појадок и како десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(250 Грама)
Млеко(3/8 Литар)
Јајце(4 )
Шеќер(3 преполни супени лажици )
Путер(2 Супени лажици)
Суво грозје(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Изматете ги жолчките, шеќерот, брашното и солта. Од белките изматете цврста пена, додајте ја на основното тесто и полека изедначете го, мешајќи со лажица.
- Во тавче стопете една лажица путер, додајте половина од тестото и одозгора посипете го со 50 г измиено суво грозје (сувото грозје може и да го покиснете во ладна вода за да омекне).
- Палачинката пржете ја на тивок оган од двете страни. Со две вилушки исечете ја на крупни парчиња и потоа извадете ја од тавчето. На ист начин испечете уште една таква палачинка.
- На крајот парчињата од двете палачинки вратете ги во тавчето и пржете ги уште малку. Посипете ги со шеќер во прав и послужете ги со компот од јаболки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во