Состојки
Рендан морков
Морковот има витамини Б1, Б2, многу каротен (провитамин А), витамин Г, витамин Х (биотин), етерско масло, шеќер, пектин, пантотенска и јаболкова киселина, фитостерин, аспарагин, глутамин, пентозин, скроб, целулоза, слуз, белковини, минерални соли, посебно калиум. Освен што се употребува во исхраната, има позитивно влијание и како лек. Се употребува против гниење во цревата, ја смирува прекумерната жолчна киселина (подобро од сода бикарбона), го намалува отокот од водени болести, оболени бубрези, делува против цревни паразити, шеќерна болест, гихт и реума, воспаление на крајници и грло, го подобрува видот.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти