Рецепти
Бакрдан Ана Ристеска

Стар македонски рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пченкарно брашно(3 Чаши)

Масло(2 Супени лажици)

Сол

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути

  1. Зовријте вода во длабок сад од два литра, посолета ја додајте 1-2 лажици масло.
  2. Со рачка од лажица измерете колку вода имате, па според тоа ставете толку грста пченкарно брашно.
  3. Кога ќе зоврие водата, внимателно ставете го брашното врз водата и на крајот со рачката од дрвената лажица направете дупки на две-три места.
  4. Оставете го бакрданот да врие подолго време на тивок оган. Кога водата ќе изврие подолу, тргнете го бакрданот од огнот, измешајте го добро со дрвена лажица и попарете го со врело масло.
  5. Извадете го во чинија со овчо сирење. Служете го со јогурт.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: