Рецепти
Бакрдан
Стар македонски рецепт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Зовријте вода во длабок сад од два литра, посолета ја додајте 1-2 лажици масло.
- Со рачка од лажица измерете колку вода имате, па според тоа ставете толку грста пченкарно брашно.
- Кога ќе зоврие водата, внимателно ставете го брашното врз водата и на крајот со рачката од дрвената лажица направете дупки на две-три места.
- Оставете го бакрданот да врие подолго време на тивок оган. Кога водата ќе изврие подолу, тргнете го бакрданот од огнот, измешајте го добро со дрвена лажица и попарете го со врело масло.
- Извадете го во чинија со овчо сирење. Служете го со јогурт.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во