Рецепти
Благи кифлички со вино
Вкусни и меки кифлички со вино и фил од мармалад и ореви што ќе ви станат омилени
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Бело вино(200 Милилитри)
Масло(400 Милилитри)
Брашно(500 Грама)
Прашок за печиво(1 )
Ванилин шеќер(1 )
Мармалад од сливи(или друг по желба )
Шеќер во прав(250 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во сад ставете ги белото вино и маслото.
- Во друг сад измешајте ги брашното со ванилиниот шеќер и со прашокот за печиво, потоа додајте ги во садот со виното и замесете меко тесто. Додајте уште брашно по потреба.
- Тестото се остава малку да отстои, потоа се кинат мали парчиња и се прават топчиња.
- Секое топче се расукува во мала коричка, се става по една лажичка мармалад од сливи или друг вид по вкус, се става и една јатка од ореви, па расуканата коричка се витка во кифличка.
- Откако ќе ги направите сите кифлички, наредете ги во намастена тепсија со растојание една од друга, па печете ги во рерна на 180°C, 20-25 минути или додека убаво се испечат.
- Испечените кифлички додека уште се топли извалкајте ги во шеќер во прав и редете ги на чинија. Одозгора наросете ги со уште шеќер во прав и послужете ги.
- Колачите се уште повкусни ако ги оставите да отстојат во садот за колачиња неколку дена.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во