Рецепти
Благи кифлички со вино Ана Ѓорова

Вкусни и меки кифлички со вино и фил од мармалад и ореви што ќе ви станат омилени

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Бело вино(200 Милилитри)

Масло(400 Милилитри)

Брашно(500 Грама)

Прашок за печиво(1 )

Ванилин шеќер(1 )

Мармалад од сливи(или друг по желба )

Ореви

Шеќер во прав(250 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во сад ставете ги белото вино и маслото.
  2. Во друг сад измешајте ги брашното со ванилиниот шеќер и со прашокот за печиво, потоа додајте ги во садот со виното и замесете меко тесто. Додајте уште брашно по потреба.
  3. Тестото се остава малку да отстои, потоа се кинат мали парчиња и се прават топчиња.
  4. Секое топче се расукува во мала коричка, се става по една лажичка мармалад од сливи или друг вид по вкус, се става и една јатка од ореви, па расуканата коричка се витка во кифличка.
  5. Откако ќе ги направите сите кифлички, наредете ги во намастена тепсија со растојание една од друга, па печете ги во рерна на 180°C, 20-25 минути или додека убаво се испечат.
  6. Испечените кифлички додека уште се топли извалкајте ги во шеќер во прав и редете ги на чинија. Одозгора наросете ги со уште шеќер во прав и послужете ги.
  7. Колачите се уште повкусни ако ги оставите да отстојат во садот за колачиња неколку дена.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: