Рецепти
Интегрален колач од јаболки Ана Ѓорова

Вкусен десерт што ќе го обожавате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Интегрално пченично брашно(140 Грама)

Јаболко(5-6 )

Суво грозје(100 Грама)

Јајце(5 )

Путер(130 Грама)

Ореви(50 Грама)

Лимон(1 )

Рум(5 Супени лажици)

Мед(3 Супени лажици)

Прашок за печиво(3 Кафени лажици)

Сол(1 Прстофат)

Слатка павлака(4 Децилитри)

Цимет

Шеќер(1,5 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Сувото грозје оставете го потопено во румот.
  2. Лимонот убаво измијте го и изрендајте ја кората, а сокот исцедете го.
  3. Јаболките излупете ги, исчистете ги и исечкајте ги на парчиња, па потопете ги со сокот од лимон.
  4. Изматете ги путерот и медот да добиете кремаста смеса, па додајте 2 јајца и продолжете со матење.
  5. Измешајте ги брашното и печивото со прстофат сол и со ренданата кора од лимон.
  6. Додајте половина од сувото грозје со румот.
  7. Садот за печење намастете го и набрашнете го, ставете ја смесата и одозгора ставете ги парчињата јаболко, остатокот од сувото грозје и сечкани ореви.
  8. Изматете 2 јајца и шеќерот со миксер, додајте ја изматената слатка павлака, зачинете со цимет и измешајте со лажица.
  9. Смесата претурете ја врз колачот во садот за печење, ставете го садот во рерна и печете 50 минути на 190 степени.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: