Рецепти
Колач со јаболко Ана Ѓорова

Колач со јаболки и шлаг за вкусен десерт со шолја чај

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(3 )

Брашно(500 Грама)

Шеќер(300 Грама)

Масло(100 Милилитри)

Кисело млеко(100 Милилитри)

Вода(300 Милилитри)

Прашок за печиво(1 )

Јаболко(3 поголеми )

Шеќер(6 лажици за шлагот )

Какао(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Жолчките одделете ги од белките и тргнете ги настрана.
  2. Во длабок сад ставете ги жолчките, брашното, прашокот за печиво, шеќерот, маслото, киселото млеко и водата и убаво промешајте.
  3. Добиената смеса поделете ја на два дела: во едниот дел додајте какао и измешајте.
  4. Во подмачкано тавче истурете ја смесата наизменично, прво од белиот, па од кафениот дел.
  5. Јаболките излупете ги, исечете ги на кругови и ставете ги одозгора врз смесата.
  6. Печете го колачот во рерна на 200 степени околу 45 минути.
  7. Откако колачот ќе се испече, белките изматете ги со 6 лажици шеќер за да добиете густа смеса.
  8. Истурете ги одозгора врз испечениот колач и вратете ги во рерна уште 5-10 минути додека белките добијат златеста боја.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: