Рецепти
Бурек со печурки (посно)
Домашен бурек за посните слави
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(1/2 Килограм)
Газирана вода(300 Милилитри)
Масло(125 Милилитри)
Сол(малку )
Прашок за печиво(1 )
Црн лук(1 Чешне)
Свежи шампињони(500 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Се мачка тавата со масло. Се редат 2 кори врз тавата, се прскаат со кисела вода и масло. Третата кора се гужва и се става во тавчето. И таа се прска.
- Потоа се става филот од перуки.
- Се до крај се редат корита на ист начин и филот.
- На крај последната кора се гужва. Се виткаат краевите од корите што висат во вид на плико. Се посипува со останата течност од киселата вода и маслото. Се остава да отстои 10 минути и во загреана рерна на 220 степени се пече 20-25 минути.
Фил:
- На малку масло го пржиме лукот. Исечканите шампињони ги додаваме и ги динстаме додека не испари течноста. По желба зачинуваме со сол, бибер и оригано.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во