Рецепти
Чајни колачиња (посно)
Брзи и едноставни колачиња со одличен вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Вода(250 Милилитри)
Масло(250 Милилитри)
Прашок за печиво(1 )
Ванилин шеќер(1 )
Какао(1 Кафена лажица)
Цимет(1 Кафена лажица)
Афион(200 Грама)
Шеќер(150 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Во сад за месење го ставаме брашното, па додаваме прашак за печиво, какао, афион, шеќер, ванилин шеќер, па со маслото и со топлата вода замесуваме тесто.
- Тестото го расукуваме и правиме кора со дебелина од околу 3 см.
- Со калапчиња по желба или со обична чаша за ракија од кората вадиме колачиња.
- Колачињата ги редиме на подмачкан плех и ги печеме во загреана рерна на 200°C додека се испечат или додека добијат малку румена боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во