Рецепти
Чорба од карфиол (хроно)
Ароматична и кремаста супа од карфиол и сланина. Одличен оброк кој ако го подготвувате за вечера не ставајте парчиња сланина, туку подгответе го со пилешко или мисиркино бело месо.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Сланината исечкајте ја на ситни парчиња и пржете ја со малку масло додека не замириса убаво.
- Потоа извадете ја на хартија за готвење да се исцеди од вишокот маснотии, а во тавата каде што ја пржевте, во истото масло пропржете ги исечканите лук и кромид.
- Карфиолот поделете го на цветови и ставете го во тенџере, додајте лук и полијте со 1 литар вода или со пилешка супа. Зачинете по вкус и додајте ги гранчето и прстенот од целер, сол и црвен пипер.
- Варете го карфиолот околу 15-20 минути додека не омекне.
- Откако ќе омекне карфиолот, извадете го целерот, а карфиолот иситнете го внимателно со рачен миксер.
- Пред да ја послужите чорбата, посипете ја со исечкан магдонос или млад кромид и со коцки сланина.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во