Рецепти
Џем од киви
Сладок домашен џем од киви
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 150 минути
- Кивите убаво излупете ги, измијте ги и исечете ги на коцки. Ставете ги во стаклени чинии и додајте шеќер.
- Лимонот добро измијте го, изрендајте му ја кората и исцедете го сокот. Сокот додајте го со кивите и оставете ги да отстојат така околу 3 часа. Повремено мешајте ги.
- Кивите ставете ги во шерпа и гответе ги 1 час додека џемот се згусне. Често мешајте и отстранувајте ја пената.
- Готовиот џем од киви распоредете го во стрерилизирани и целосно суви тегли, па затворете ги. По желба во секоја тегла можете да додадете по 1 кафена лажица рум.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во