Рецепти
Домашна алва со афион (посно)
Стар посен десерт по рецептот на баба
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Се приготвува афионот така што ќе се истолчи убаво во аван.
- Во широка тава се става да се пржи гризот на маслото, и се пржи со непрекинато мешање се додека да добие румена боја.
- Во тенџере се прави шербет од шеќерот со вода и кога ќе зовире се додава во тавчето со гриз.
- Се додава и толчениот афион, добро се промешува и се остава да се излади. Се сече по желба, а се служи како ладен десерт.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во