Рецепти
Домашна алва со афион (посно) Ана Ристеска

Стар посен десерт по рецептот на баба

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Афион(100 Грама)

Гриз(1 Чаша)

Шеќер(2 Чаши)

Масло(100 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути

  1. Се приготвува афионот така што ќе се истолчи убаво во аван.
  2. Во широка тава се става да се пржи гризот на маслото, и се пржи со непрекинато мешање се додека да добие румена боја.
  3. Во тенџере се прави шербет од шеќерот со вода и кога ќе зовире се додава во тавчето со гриз.
  4. Се додава и толчениот афион, добро се промешува и се остава да се излади. Се сече по желба, а се служи како ладен десерт.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: