Рецепти
Домашна алва со афион (посно) Ана Ристеска

Стар посен десерт по рецептот на баба

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Афион(100 Грама)

Гриз(1 Чаша)

Шеќер(2 Чаши)

Масло(100 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути

  1. Се приготвува афионот така што ќе се истолчи убаво во аван.
  2. Во широка тава се става да се пржи гризот на маслото, и се пржи со непрекинато мешање се додека да добие румена боја.
  3. Во тенџере се прави шербет од шеќерот со вода и кога ќе зовире се додава во тавчето со гриз.
  4. Се додава и толчениот афион, добро се промешува и се остава да се излади. Се сече по желба, а се служи како ладен десерт.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: