Рецепти
Домашна крцкава векна (посно)
Вкусен и декоративен леб од интегрално брашно и бело брашно
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Квасец(1 )
Шеќер(2 Кафени лажици)
Сол(3 Кафени лажици)
Масло(3 Супени лажици)
Брашно(300 Грама)
Интегрално пченично брашно(500 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Свежиот квасец стасува во млака вода со две лажички шеќер. Квасецот се дели и се става во два длабоки сада.
- Во едниот сад квасецот се меша со една лажичка сол, една лажица масло, 200 мл млака вода и белото брашно, а во другиот сад квасецот се меша со две лажички сол, две лажици масло, 300 мл млака вода и интегралното брашно.
- Убаво сè се меша и се остава да стаса 15 минути. Се вади тестото и се прават кори. Во интегралната кора се става мал дел од белата кора и сето тоа се витка.
- Така свитканата интегрална кора се става во остатокот на белата кора и оваа убаво се витка во облик на векна. Векната се засекува со нож одозгора и се остава да стаса 1 час.
- Се пече на 200°C околу 25 минути. Кога ќе се извади од рерна се покрива со мокра крпа. За да биде кората тенка и крцкава, додека се пече векната во рерната треба да има сад со солена вода.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во