Рецепти
Домашна крцкава векна (посно) Ана Ѓорова

Вкусен и декоративен леб од интегрално брашно и бело брашно

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Квасец(1 )

Шеќер(2 Кафени лажици)

Сол(3 Кафени лажици)

Масло(3 Супени лажици)

Брашно(300 Грама)

Интегрално пченично брашно(500 Грама)

Вода

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Свежиот квасец стасува во млака вода со две лажички шеќер. Квасецот се дели и се става во два длабоки сада.
  2. Во едниот сад квасецот се меша со една лажичка сол, една лажица масло, 200 мл млака вода и белото брашно, а во другиот сад квасецот се меша со две лажички сол, две лажици масло, 300 мл млака вода и интегралното брашно.
  3. Убаво сè се меша и се остава да стаса 15 минути. Се вади тестото и се прават кори. Во интегралната кора се става мал дел од белата кора и сето тоа се витка.
  4. Така свитканата интегрална кора се става во остатокот на белата кора и оваа убаво се витка во облик на векна. Векната се засекува со нож одозгора и се остава да стаса 1 час.
  5. Се пече на 200°C околу 25 минути. Кога ќе се извади од рерна се покрива со мокра крпа. За да биде кората тенка и крцкава, додека се пече векната во рерната треба да има сад со солена вода.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: