Рецепти
Домашна крцкава векна (посно) Ана Ѓорова

Вкусен и декоративен леб од интегрално брашно и бело брашно

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Квасец(1 )

Шеќер(2 Кафени лажици)

Сол(3 Кафени лажици)

Масло(3 Супени лажици)

Брашно(300 Грама)

Интегрално пченично брашно(500 Грама)

Вода

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Свежиот квасец стасува во млака вода со две лажички шеќер. Квасецот се дели и се става во два длабоки сада.
  2. Во едниот сад квасецот се меша со една лажичка сол, една лажица масло, 200 мл млака вода и белото брашно, а во другиот сад квасецот се меша со две лажички сол, две лажици масло, 300 мл млака вода и интегралното брашно.
  3. Убаво сè се меша и се остава да стаса 15 минути. Се вади тестото и се прават кори. Во интегралната кора се става мал дел од белата кора и сето тоа се витка.
  4. Така свитканата интегрална кора се става во остатокот на белата кора и оваа убаво се витка во облик на векна. Векната се засекува со нож одозгора и се остава да стаса 1 час.
  5. Се пече на 200°C околу 25 минути. Кога ќе се извади од рерна се покрива со мокра крпа. За да биде кората тенка и крцкава, додека се пече векната во рерната треба да има сад со солена вода.
Јафа бомбици
Банана лепче
Банана залчиња
Ванила бомбици
Шеќерни прженки
Овесни барови со јаворов сируп
Суви колачи со лешници
Енергетски залчиња од тиква
Лепчиња со лук и магдонос
Чоколадни бомбици со авокадо
Здрав џем од ѓумбир
Шеќерни јаболки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Сир тостерки
Мини переци
Чоколадни бомбици со суво овошје и јатки
Цимет ролнички со бадеми
Овесни колачиња со цимет и мед
Крекери со сирење и ким
Овесни бомбици со јатки
Домашен крем од кикирики
Паштета од хељда
Бајадера од урми и кикирики
Кралска паштета
Прелив од боровинки
Непечени чоколадни коцки со суво овошје
Пире од карфиол
Бомбици со индиски ореви
Тахини (сос од сусам)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: