Рецепти
Еклерчиња со крем
Обидете се да ги подготвите неодоливите еклери дома на едноставен начин и да ги изненадите гостите со кулинарските способности
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Вода(1 Чаша)
Масло(1/2 Чаша)
Брашно(1 чаша + 18 лажици )
Јајце(7 )
Шеќер(10 Супени лажици)
Млеко(1 Литар)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во тенџере се ставаат 1 шолја вода и 1/2 шолја масло да зовријат. Се додава една шолја брашно и се промешува.
- Во малку изладената смеса се додаваат едно по едно 5 јајца.
- Со лажичка од смесата се прават еклерчиња и се ставаат врз подмачкан плех да се печат на 200 степени околу 45 минути.
- Кремот се прави така што во зовриеното млеко се ставаат 2 изматени јајца со 10 лажици шеќер и 18 лажици брашно и се меша додека смесата да згусне.
- Испечените еклерчиња се сечат на половина и се полнат со крем, одозгора се прелеваат со растопено чоколадо.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во