Рецепти

Француски киш со спанаќ
Пита на француски начин која е многу здрава за јадење и се препорачува за сите што сакаат нутриционистички оброци
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(200 Грама)
Путер(90 Грама)
Вода(20 Милилитри)
Јајце(4 )
Кромид(1 Главица)
Морков(2 )
Спанаќ(1 Килограм)
Урда(300 Грама)
Кисело млеко(200 Грама)
Сончоглед(30-40 Грама)
Масло(малку )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути
- Брашното и солта се мешаат со путерот рачно сè додека се добие песоклива текстура. Потоа се додава 1 јајце и водата и се замесува тесто.
- Тестото се става во пластично ќесе и се остава во фрижидер 30 минути.
- Кромидот и морковите ситно се сечкаат и се пржат во малку масло. Се додаваат зачините, освен ориганото.
- Спанаќот се обарува во врела вода, се цеди и се додава во веќе омекнатите кромид и моркови.
- Откако спанаќот малку ќе се пропржи, се додаваат ориганото и урдата и се промешува.
- Тестото се вади од фрижидер, се сука, се става во плех, се внимава да има тесто и по краевите.
- Смесата со спанаќ се става над кората и се прелива со 3 изматени јајца и киселото млеко. Одозгора се ставаат семки од сончоглед, сусам и други семки по желба.
- Се пече во загреана рерна на 180°C околу 1 час.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во