Рецепти
Алжирски солени палачинки Ана Ѓорова

Интересен специјалитет со мелено месо, доматен сос и печурки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Измешајте ги брашното и гризот, додајте прстофат сол и вода по потреба колку да замесите тесто како за пита.
  2. Тестото оставете го да отстои и за тоа време подготвувајте го филот.
  3. Испржете го меленото месо, па откако ќе се запржи додајте ги ситно сечканиот кромид, исечканите печурки, зачините и доматниот сос и продолжете уште неколку минути.
  4. Додека филот се лади, развлечете го тестото. Во зависност од количеството на брашно, поделете го тестото на одреден број помали теста. Подмачкајте ги и развлечете ги во големина на чинијата.
  5. Свиткајте ги навнатре краевите од двете страни и посипете од филот.
  6. Со другите два дела на тестото преклопете го филот за да не испадне при печењето.
  7. Наредете ги палачинките во загреана тава и печете ги од двете страни да заруменат. За да се испечат рамномерно, правете потенки палачинки.
  8. Послужете ги топли.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: