Рецепти
Бротчиња со мелено месо Ана Ѓорова

Одлични како додаток на трпезата за разни пригоди

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Јајце(2 )

Путер(60 Грама)

Квасец(1 свеж )

Шеќер(1 Супена лажица)

Млеко(250 мл млако )

Мешано мелено месо(250 Грама)

Кромид(1 Главица)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Кромидот ситно исечкајте го и додајте го во сад со меленото месо.
  2. Зачинете со сол и бибер и замесете ја смесата со рака додека да се соедини.
  3. Од смесата формирајте 10 топчиња.
  4. Квасецот изронете го и додајте го во садот со брашното, шеќерот и путерот. Додајте 1 јајце и 1 белка, посолете, додајте го млакото млеко и со рака замесете тесто.
  5. Тестото оставете го да стасува 30 минути.
  6. Стасаното тесто размесете го на набрашнета работна маса и исечете го на половина.
  7. Од првото парче тесто на набрашнета површина со сукало развлечете кора.
  8. Со чаша вадете 5 тркалезни форми. Првата со сукало развлечете ја во коричка.
  9. На средината ставете едно топче од мелено месо и свиткајте ги краевите на коричката кон внатрешноста, формирајќи го бротчето.
  10. На истиот начин формирајте ги сите бротчиња.
  11. На страната од каде што е топчето од мелено месо ставете ги да се пржат во поголема количина загреано масло во тава на оган.
  12. Откако ќе поруменат од двете страни, ставете ги врз чинија обложена со хартија.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: