Рецепти
Ѓевречиња (посно) Ана Ѓорова

Посни варени и печени ѓевреци кои се одлични за појадок

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(1 коцка )

Шеќер(2 Супени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Масло(250 Милилитри)

Вода(500 милилитри или помалку, млака )

Мед(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Сите состојки, освен медот, се мешаат и се замесува тесто што се остава да отстои 30 минути.
  2. Отстојаното тесто потоа се дели на 17-20 топчиња од кои се расукуваат корички со големина на плитка чинија и се виткаат во форма на ѓеврек.
  3. Така завиткани ѓевречињата се ставаат во врела вода, во која претходно ќе додадете 1 лажица мед.
  4. Потоа се редат на подмачкан плех и се оставаат да нараснат 10-15 минути.
  5. Откако ќе стасаат ѓевречињата, обилно се посипуваат со сусам и се печат на 220 степени додека заруменат.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: