Рецепти
Ѓевречиња (посно) Ана Ѓорова

Посни варени и печени ѓевреци кои се одлични за појадок

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(1 коцка )

Шеќер(2 Супени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Масло(250 Милилитри)

Вода(500 милилитри или помалку, млака )

Мед(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Сите состојки, освен медот, се мешаат и се замесува тесто што се остава да отстои 30 минути.
  2. Отстојаното тесто потоа се дели на 17-20 топчиња од кои се расукуваат корички со големина на плитка чинија и се виткаат во форма на ѓеврек.
  3. Така завиткани ѓевречињата се ставаат во врела вода, во која претходно ќе додадете 1 лажица мед.
  4. Потоа се редат на подмачкан плех и се оставаат да нараснат 10-15 минути.
  5. Откако ќе стасаат ѓевречињата, обилно се посипуваат со сусам и се печат на 220 степени додека заруменат.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: