Рецепти

Ѓевречиња (посно)
Посни варени и печени ѓевреци кои се одлични за појадок
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Квасец(1 коцка )
Шеќер(2 Супени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
Масло(250 Милилитри)
Вода(500 милилитри или помалку, млака )
Мед(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Сите состојки, освен медот, се мешаат и се замесува тесто што се остава да отстои 30 минути.
- Отстојаното тесто потоа се дели на 17-20 топчиња од кои се расукуваат корички со големина на плитка чинија и се виткаат во форма на ѓеврек.
- Така завиткани ѓевречињата се ставаат во врела вода, во која претходно ќе додадете 1 лажица мед.
- Потоа се редат на подмачкан плех и се оставаат да нараснат 10-15 минути.
- Откако ќе стасаат ѓевречињата, обилно се посипуваат со сусам и се печат на 220 степени додека заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во