Рецепти
Ѓозлеме
Традиционален рецепт за турски палачинки со спанаќ и фета сирење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(600 Грама)
Вода(410 Милилитри)
Сол(1 Супена лажица)
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Сечкан магдонос(1 Шака)
Свежо нане(1 Шака)
Спанаќ(150 Грама)
Фета сирење(250 Грама)
Чедар сирење(150 Грама)
Кромид(2 Главици)
Лимон(1 )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 25 минути
- Во голем сад измешајте брашно и сол, а потоа во средината направете простор и ставете топла вода и маслиново масло. Замесете тесто, покријте го со крпа и оставете да отстои половина час.
- Изблендирајте нане, магдонос и спанаќ и потоа ставете ги во сад со изренданото сирење, исечканиот кромид, исцедениот сок од лимон и фета сирењето. Убаво измешајте ја смесата и соединете.
- Тестото поделете го на 6 еднакви кружни парчиња и убаво растегнете го. Ставете дел од смесата со спанаќ и сирење и покопете. Намачкајте со масло и ставете го да се пржи во тава (како обични палачинки) или печете го на скара. Притиснете силно и внимавајте да не излезе смесата од тавата. Гответе по 5 минути од двете страни додека не потемне. Исечете ги на парчиња и послужете со свеж лимон и маслинки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во