Рецепти
Ѓозлеме Ана Ѓорова

Традиционален рецепт за турски палачинки со спанаќ и фета сирење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(600 Грама)

Вода(410 Милилитри)

Сол(1 Супена лажица)

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Сечкан магдонос(1 Шака)

Свежо нане(1 Шака)

Спанаќ(150 Грама)

Фета сирење(250 Грама)

Чедар сирење(150 Грама)

Кромид(2 Главици)

Лимон(1 )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 25 минути

  1. Во голем сад измешајте брашно и сол, а потоа во средината направете простор и ставете топла вода и маслиново масло. Замесете тесто, покријте го со крпа и оставете да отстои половина час.
  2. Изблендирајте нане, магдонос и спанаќ и потоа ставете ги во сад со изренданото сирење, исечканиот кромид, исцедениот сок од лимон и фета сирењето. Убаво измешајте ја смесата и соединете.
  3. Тестото поделете го на 6 еднакви кружни парчиња и убаво растегнете го. Ставете дел од смесата со спанаќ и сирење и покопете. Намачкајте со масло и ставете го да се пржи во тава (како обични палачинки) или печете го на скара. Притиснете силно и внимавајте да не излезе смесата од тавата. Гответе по 5 минути од двете страни додека не потемне. Исечете ги на парчиња и послужете со свеж лимон и маслинки.
Јафа бомбици
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Шеќерни прженки
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Смути од јапонски јаболки и круши
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Експрес-пилешко со зеленчук
Сусам топчиња
Пилешки џигер во пиво
Колачиња зелени елки
Пилешко со лимон
Кнедли од крем сирење
Енергетски залчиња од тиква
Смути со киви и банани
Ролат со кокос
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Топчиња од палента
Чај со јаболко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: