Рецепти
Јафа торта
Декоративна торта од бело и црно чоколадо, лешници, ореви и ресани
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(14 )
Шеќер(150 грама + 25 лажици )
Мелени лешници(14 Супени лажици)
Брашно(5 Супени лажици)
Масло(2 Супени лажици)
Прашок за печиво(1/2 )
Млеко(1400 Милилитри)
Нишесте (пченкарен скроб)(8 Супени лажици)
Маргарин(375 Грама)
Бело чоколадо(100 Грама)
Црно чоколадо(100 Грама)
Мелени ореви(200 Грама)
Пудинг од чоколадо(1 Пакување)
Ресани(4 Пакувања)
Сок од портокал(2 Децилитри)
Шлаг крем ванила(2 Пакувања)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Се матат 14 јајца со 14 лажици шеќер, се додаваат 14 лажици лешници, 5 лажици брашно, 2 лажици масло, кора од лимон и 1/2 прашак за печиво. Од оваа смеса се печат 2 кори и се сечат на пола по должина (значи 4 кори).
- Бел фил: се вари 1 литар млеко со 8 лажици шеќер и 8 лажици густин до згуснување. Се додава изматениот маргарин и 100 грама растопено бело чоколадо.
- Црн фил: се вари 200 мл млеко со 150 грама шеќер да зоврие, му се додаваат оревите и се лади. Се додава 100 грама црно чоколадо и 1 пудинг од чоколадо (сварен во 300 мл млеко со 3 лажици шеќер).
- Филување: прво се става една кора, па бел фил, потоа ресани потопени во сок од портокал со кафениот дел надолу, па бел фил. Се поклопува со втората кора и се става од црниот фил. Се става третата кора и се мачка со бел фил, се става од ресаните, па повторно бел фил. На крајот се става последната кора, се премачкува со црн фил.
- Целата торта се премачкува со шлаг и се украсува по желба со чоколадни трошки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во