Рецепти
Jaјчаник со потпечени кори
Старински и вкусен рецепт за предјадење што може да го послужите со парче сирење, домати, ајвар и слично
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1/2 Килограм)
Сол(2 Кафени лажици)
Вода(млака по потреба за замесување на тестото )
Јајце(20 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Брашното и солта замесуваат со млака вода. Од тестото се прават седум кори, сите се потпечуваат, освен првата и последната кора.
- Првата кора се сука малку поголема од тепсијата и потоа се става во тепсијата со тоа што краевите треба да ѝ висат. Се попрскува со масло.
- Потоа се сукаат петте кори со големина колку тепсијата и се печат една по една одозгора на шпоретот и потоа се редат на чаршаф.
- Кога сите кори ќе бидат испечени, се матат јајцата со прстофат сол и се реди малку од смесата со јајца, па кора.
- Одозгора се истураат преостанатите јајца и врз нив се става последната кора која е расукана последна.
- Потоа тепсијата ја ставаме да се испече во загреана рерна на 250°C. Се пече додека зарумени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во