Рецепти
Jaјчаник со потпечени кори Ана Ѓорова

Старински и вкусен рецепт за предјадење што може да го послужите со парче сирење, домати, ајвар и слично

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1/2 Килограм)

Сол(2 Кафени лажици)

Вода(млака по потреба за замесување на тестото )

Јајце(20 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Брашното и солта замесуваат со млака вода. Од тестото се прават седум кори, сите се потпечуваат, освен првата и последната кора.
  2. Првата кора се сука малку поголема од тепсијата и потоа се става во тепсијата со тоа што краевите треба да ѝ висат. Се попрскува со масло.
  3. Потоа се сукаат петте кори со големина колку тепсијата и се печат една по една одозгора на шпоретот и потоа се редат на чаршаф.
  4. Кога сите кори ќе бидат испечени, се матат јајцата со прстофат сол и се реди малку од смесата со јајца, па кора.
  5. Одозгора се истураат преостанатите јајца и врз нив се става последната кора која е расукана последна.
  6. Потоа тепсијата ја ставаме да се испече во загреана рерна на 250°C. Се пече додека зарумени.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: