Рецепти
Jaјчаник со потпечени кори Ана Ѓорова

Старински и вкусен рецепт за предјадење што може да го послужите со парче сирење, домати, ајвар и слично

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1/2 Килограм)

Сол(2 Кафени лажици)

Вода(млака по потреба за замесување на тестото )

Јајце(20 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Брашното и солта замесуваат со млака вода. Од тестото се прават седум кори, сите се потпечуваат, освен првата и последната кора.
  2. Првата кора се сука малку поголема од тепсијата и потоа се става во тепсијата со тоа што краевите треба да ѝ висат. Се попрскува со масло.
  3. Потоа се сукаат петте кори со големина колку тепсијата и се печат една по една одозгора на шпоретот и потоа се редат на чаршаф.
  4. Кога сите кори ќе бидат испечени, се матат јајцата со прстофат сол и се реди малку од смесата со јајца, па кора.
  5. Одозгора се истураат преостанатите јајца и врз нив се става последната кора која е расукана последна.
  6. Потоа тепсијата ја ставаме да се испече во загреана рерна на 250°C. Се пече додека зарумени.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: