Рецепти
Jaјчаник со потпечени кори Ана Ѓорова

Старински и вкусен рецепт за предјадење што може да го послужите со парче сирење, домати, ајвар и слично

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1/2 Килограм)

Сол(2 Кафени лажици)

Вода(млака по потреба за замесување на тестото )

Јајце(20 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Брашното и солта замесуваат со млака вода. Од тестото се прават седум кори, сите се потпечуваат, освен првата и последната кора.
  2. Првата кора се сука малку поголема од тепсијата и потоа се става во тепсијата со тоа што краевите треба да ѝ висат. Се попрскува со масло.
  3. Потоа се сукаат петте кори со големина колку тепсијата и се печат една по една одозгора на шпоретот и потоа се редат на чаршаф.
  4. Кога сите кори ќе бидат испечени, се матат јајцата со прстофат сол и се реди малку од смесата со јајца, па кора.
  5. Одозгора се истураат преостанатите јајца и врз нив се става последната кора која е расукана последна.
  6. Потоа тепсијата ја ставаме да се испече во загреана рерна на 250°C. Се пече додека зарумени.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: