Рецепти
Качамак со сирење
Традиционален оброк погоден за во студените денови
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Во тенџере на оган се става малку вода, малку масло и сол по вкус. Откако водата ќе зоврие, се додава пченкарното брашно. Во средина со сукало се прави дупка и се остава така да се вари без мешање околу 1 час.
- Откако ќе се свари, се трга садот настрана и со сукало убаво се меша додека не се добие хомогена смеса без грутки.
- Со лажица се вади од варениот качамак и се става во тава намастена со масло се додека целиот не се потроши.
- Качамакот одозгора се полева со претходно загреано масло. Готовиот качамак се служи во чинија со рендано сирење.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во