Рецепти
Какао колачи
Лесни, печени колачиња потопени во какао и ореви кои се со одличен вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(3 )
Масло(3 Чаша)
Шеќер(3 Чаша)
Прашок за печиво(1 )
Брашно(колку да се замеси тестото )
Какао(5 Супени лажици)
Вода(1/2 Литар)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Во длабок сад се кршат јајцата, потоа се додава маслото, шеќерот, печивото и на крај брашното за да се замеси средно меко тесто.
- Сето ова добро се меша, потоа од тестото се формираат топчиња со големина на орев.
- Топчињата се редат во подмачкан плех и се печат на температура од 200 степени да заруменат. Се оставаат настрана да се оладат.
- Во тенџере се вари какаото со 1/2 л вода. Ладните топчиња се потопуваат во топлото какао и на крај се валкаат во мелени ореви.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во