Рецепти
Карбонара тестенини
Рецепт кој може да го комбинирате со свежа салата
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шпагети(400 Грама)
Димена сланина(100 Грама)
Сечкан магдонос(1 Китка)
Бел лук, излупен и згмечен(2 Чешниња)
Слатка павлака(200 Милилитри)
Павлака(200 Милилитри)
Жолчка од јајце(2 )
Младо кравјо сирење(100 Грама)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 20 минути
- Тестенините ставете ги во голем сад за варење со 3 литри солена вода и варете ги според упатството на пакувањето.
- Во меѓувреме исечкајте чадена шунка или сланина на коцки, испржете ја на малку масло.
- Додајте ситно сечкан магдонос и лук и пржете ги само неколку минути.
- Потоа додајте го течниот дел од сосот кој ќе го подготвите на следниот начин: измешајте ја павлаката за готвење со обичната павлака, 2 жолчки од јајце, сирењето, малку сол и бибер.
- Измешајте ги сите состојки со миксер, неколку минути додека не добиете густа смеса.
- Смесата измешајте ја со пржената саланина.
- Во готовиот сос ставете ги исцедените тестенини, промешајте и сервирајте ги додека се топли.
- Можете да додадете рендан пармезан по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во