Рецепти
Кауса со туна
Вкусна закуска од компири и туна со потекло од Перу што се служи како предјадење или како гарнир со главното јадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Туна во конзерва(100 Грама)
Компир(1 Килограм)
Кромид(1/2 Главица)
Свеж сок од лимон(малку )
Мајонез(150 Грама)
Јајце(2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Компирите сварете ги и направете пире. Во него додајте го сокот од лимон (може и малку сок од феферони), зачинете со сол и бибер.
- Во друг сад се става туната (може и една конзерва), се меша со мајонезот, варените јајца сечкани на мали парчиња, сечканиот кромид, маслинките и ситно сечканиот магдонос. Измешајте за да се распоредат состојките.
- Пирето поделете го на три дела и од секој дел по пола ставете во три мали длабоки чинии. Над пирето ставете од подготвениот сос, па потоа покријте со остатокот од пирето. Ставете во фрижидер да се лади неколку часа.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во