Рецепти
Кифли од компири со шунка
Солени кифли од компири со вкусен фил од шунка и кисела павлака
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(200 Грама)
Брашно(200 Грама)
Масло(200 Милилитри)
Шунка(150 Грама)
Јајце(2 )
Кисела павлака(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Компирите се лупат, се варат во солена вода и се пасираат.
- Во садот со пасирани компири се додаваат брашното, маслото и сол по вкус, па се замесува тесто.
- Тестото се остава да отстои половина час.
- За фил: се мешаат ренданата шунка, јајцата и киселата павлака и се додава малку црн пипер.
- Тестото се дели на 4 дела, секој дел посебно се расукува и на крај се става од филот, па се витка како кифла и се реди во подмачкан плех.
- Наредените кифли се премачкуваат со жолчка и се печат на умерена температура додека заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во