Рецепти
Кифлички со мак Ана Ристеска

Фино домашно печиво

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Путер(100 Грама)

Јајце(4 )

Брашно(500 Грама)

Рендана кора од лимон(1 Кафена лажица)

Млеко(3 Супени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Павлака(1 Супена лажица)

Квасец(1 Супена лажица)

Афион(125 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Пенасто се матат 100 грама путер и 4 жолчки.
  2. Квасецот се растопува во чаша млеко се додава малку сол и се остава на топло место.
  3. Во изматените жолчки и путер се додава 500 грама брашно, малку сол, 1 лажица павлака, цврст снег од 2 белки и стасаниот квасец.
  4. Сето ова убаво се меси, се истура врз даска или работна маса се посипува со брашно, се расукува до дебелина од 1 сантиметар и се сече на коцкасти парчиња, се филува и се витка во форма на кифлички.
  5. Секое парче се филува со: 125 грама мак се вари со парче путер, млеко, ситен шеќер и кога зоврива се става на страна и се додава кора од лимон.
  6. Се печат половина час во загреана рерна на 220 степени. Топли се посипуваат со ванилин шеќер.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: