Рецепти
Кифлички со мак
Фино домашно печиво
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Путер(100 Грама)
Јајце(4 )
Брашно(500 Грама)
Рендана кора од лимон(1 Кафена лажица)
Млеко(3 Супени лажици)
Сол(1 Кафена лажица)
Павлака(1 Супена лажица)
Квасец(1 Супена лажица)
Афион(125 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Пенасто се матат 100 грама путер и 4 жолчки.
- Квасецот се растопува во чаша млеко се додава малку сол и се остава на топло место.
- Во изматените жолчки и путер се додава 500 грама брашно, малку сол, 1 лажица павлака, цврст снег од 2 белки и стасаниот квасец.
- Сето ова убаво се меси, се истура врз даска или работна маса се посипува со брашно, се расукува до дебелина од 1 сантиметар и се сече на коцкасти парчиња, се филува и се витка во форма на кифлички.
- Секое парче се филува со: 125 грама мак се вари со парче путер, млеко, ситен шеќер и кога зоврива се става на страна и се додава кора од лимон.
- Се печат половина час во загреана рерна на 220 степени. Топли се посипуваат со ванилин шеќер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во