Рецепти
Кифлички со мак Ана Ристеска

Фино домашно печиво

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Путер(100 Грама)

Јајце(4 )

Брашно(500 Грама)

Рендана кора од лимон(1 Кафена лажица)

Млеко(3 Супени лажици)

Сол(1 Кафена лажица)

Павлака(1 Супена лажица)

Квасец(1 Супена лажица)

Афион(125 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Пенасто се матат 100 грама путер и 4 жолчки.
  2. Квасецот се растопува во чаша млеко се додава малку сол и се остава на топло место.
  3. Во изматените жолчки и путер се додава 500 грама брашно, малку сол, 1 лажица павлака, цврст снег од 2 белки и стасаниот квасец.
  4. Сето ова убаво се меси, се истура врз даска или работна маса се посипува со брашно, се расукува до дебелина од 1 сантиметар и се сече на коцкасти парчиња, се филува и се витка во форма на кифлички.
  5. Секое парче се филува со: 125 грама мак се вари со парче путер, млеко, ситен шеќер и кога зоврива се става на страна и се додава кора од лимон.
  6. Се печат половина час во загреана рерна на 220 степени. Топли се посипуваат со ванилин шеќер.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: