Рецепти
Кинески шеќерни крофни
Одлични за појадок или десерт со чаша млеко
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Азиска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Вода(230 Милилитри)
Несолен путер(30 Грама)
Шеќер(25 Грама)
Сол(1/8 Кафена лажица)
Брашно(125 Грама)
Јајце(4 )
Билно масло(0.5 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Измешајте ја водата, путерот, шеќерот и солта во тенџере и ставете на оган на умерена температура.
- Кога ќе зоврие смесата, ставете го брашното и намалете ја температурата, а потоа мешајте со дрвена лажица. Мешајте неколку минути додека смесата целосно не се згусне и не омекне. Оставете настрана во друг сад за да се олади.
- Потоа додајте ги јајцата и замесете ја смесата во топка. Тестото треба да биде густо.
- Загрејте го маслото и потоа внимателно ставајте од тестото за крофни да се пржи. Може да ставите неколку топки одеднаш. Пржете ги вртејќи ги од двете страни, околу 8-10 минути додека не станат златнокафени, не го зголемат својот волумен и не станат крцкави. Вадете ги од масло со решетка и ставете ги на чинија со хартија за да упијат од маснотијата и да се исцедат.
- Ставете ги кинеските крофни на чинија за послужување, наросете со шеќер во прав и сервирајте веднаш.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во