Рецепти
Колач од гриз со круши
Послужете го по ручекот со чаша топол чај
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шеќер(200 Грама)
Масло(50 Милилитри)
Брашно(100 Грама)
Гриз(50 Грама)
Јогурт(200 Милилитри)
Ванилин шеќер(1 )
Прашок за печиво(1 )
Круша(4 )
Јајце(2 )
Бело вино(200 Милилитри)
Каранфилче(5 )
Мармалад од кајсии(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Во тенџере со вода на оган додајте го виното. Додајте ги и каранфилчињата и 100 г шеќер.
- Крушите излупете ги и варете ги 20 минути во тенџерето, па откако ќе омекнат извадете ги на чинија настрана.
- Една крушка изрендајте ја крупно, а 3 круши исечкајте на кришки.
- Белките изматете ги со миксер заедно со 50 грама шеќер, па откако шеќерот ќе се растопи, исклучете го миксерот.
- Преостанатиот шеќер додајте го во садот со жолчките и матете додека се растопи. Додајте ги ренданите круши, маслото, прашокот за печиво, ванилиниот шеќер, јогуртот, брашното и гризот, па промешајте.
- Потоа во садот со жолчки додајте ги и изматените белки и мешајте додека целата смеса се соедини.
- Ставете ја смесата во тркалезна тава за печење обложена со хартија за печење. Врз неа наредете ги крушите и убаво притиснете ги со лажица за да навлезат во смесата.
- Печете го колачот 30 минути во рерна на 200 степени.
- Оставете го колачот малку да се подолади, премачкајте го со мармалад и пресечете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во