Рецепти
Колач од гриз со круши Ана Ѓорова

Послужете го по ручекот со чаша топол чај

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер(200 Грама)

Масло(50 Милилитри)

Брашно(100 Грама)

Гриз(50 Грама)

Јогурт(200 Милилитри)

Ванилин шеќер(1 )

Прашок за печиво(1 )

Круша(4 )

Јајце(2 )

Бело вино(200 Милилитри)

Каранфилче(5 )

Мармалад од кајсии(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Во тенџере со вода на оган додајте го виното. Додајте ги и каранфилчињата и 100 г шеќер.
  2. Крушите излупете ги и варете ги 20 минути во тенџерето, па откако ќе омекнат извадете ги на чинија настрана.
  3. Една крушка изрендајте ја крупно, а 3 круши исечкајте на кришки.
  4. Белките изматете ги со миксер заедно со 50 грама шеќер, па откако шеќерот ќе се растопи, исклучете го миксерот.
  5. Преостанатиот шеќер додајте го во садот со жолчките и матете додека се растопи. Додајте ги ренданите круши, маслото, прашокот за печиво, ванилиниот шеќер, јогуртот, брашното и гризот, па промешајте.
  6. Потоа во садот со жолчки додајте ги и изматените белки и мешајте додека целата смеса се соедини.
  7. Ставете ја смесата во тркалезна тава за печење обложена со хартија за печење. Врз неа наредете ги крушите и убаво притиснете ги со лажица за да навлезат во смесата.
  8. Печете го колачот 30 минути во рерна на 200 степени.
  9. Оставете го колачот малку да се подолади, премачкајте го со мармалад и пресечете.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: