Рецепти
Колач со јаболки и со портокали Ана Ѓорова

Вкусен и сочен колач со фил од јаболки, портокали и цимет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јаболко(2,5 Килограми)

Портокал(2 )

Лимон(1 )

Брашно(200 Грама)

Шеќер(200 Грама)

Гриз(200 Грама)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Ванилин шеќер(2 Пакувања)

Цимет(1 Пакување)

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Јаболките се рендаат во подлабок сад и се додава сок од лимон.
  2. Се мешаат гризот, шеќерот и брашното за да се добие изедначена смеса која се дели на три дела.
  3. Во подмачкано тавче се става еден дел од смесата, а потоа се реди третина од јаболките и убаво се притиска. Врз нив се редат кругови од портокал и се попрскува со масло. Оваа постапка се повторува трипати. Најгоре наместо потрокал се додава цимет.
  4. Се пече во загреана рерна 30 минути на 250°C, а потоа уште 30 минути на 150°C.
  5. Откако колачот ќе се излади, се сече по желба и се посипува со шеќер во прав.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: