Рецепти
Колачиња со мармалад и бадеми Ана Ѓорова

Мини чајни колачиња со мармалад од кајсии и бадеми

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(250 Грама)

Путер(200 Грама)

Шеќер во прав(70 Грама)

Жолчка од јајце(1 )

Мармалад од кајсии(100 Грама)

Сол

Бадеми(40 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Брашното измешајте го со шеќерот во прав, солта и путерот (што претходно го извадивте од фрижидер да омекне и го исечкавте на парчиња). Измешајте ја смесата и замесете меко тесто.
  2. Тестото расукајте го врз набрашнета површина со дебелина околу 3 мм и од него исечете околу 30-тина мали крукчиња (ако немате форми за колачи, сечете со чашка за ракија или друга помала чаша).
  3. Изматете со вилушка една жолчка од јајце со малку вода, па премачкајте пола од крукчињата.
  4. Лупените бадеми исечкајте ги ситно и извалкајте ги во нив крукчињата со жолчка за да се залепат.
  5. Сите крукчиња ставете ги во намастен плех и печете ги во загреана рерна на 180 степени околу 10-15 минути, па оставете ги да се оладат.
  6. Крукчињата без бадеми намачкајте ги со мармалад и преклопете ги со крукчињата со бадеми. Притиснете нежно и послужете ги колачињата.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: