Рецепти
Кроасани
Француските кроасани сега и на вашата трпеза во неколку едноставни чекори
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(550 Грама)
Квасец(30 Грама)
Млеко(1/4 Литар)
Путер(250 Грама)
Јајце(1 )
Сол(1 Кафена лажица)
Жолчка од јајце(1 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 1 час
- Со 500 грама брашно, квасец, млеко, 50 грама путер, јајце и сол се замесува тестото и се остава 15 минути да нарасне.
- 200 грама путер се замесува со 50 грама брашно и се развлекува во квадрат со големина 15х15 см.
- Стасаното тесто се развлекува во четириаголник со големина 20х35 см и врз него се става квадратот од путерот и тестото, рабовите се виткаат навнатре и се развлекува во четириаголник со големина 30х40 см.
- Тестото двапати се превиткува по потесната страна така да се добијат три слоја и се остава во фрижидер (15 минути).
- Постапката се повторува уште двапати, а тестото секогаш се става во фрижидер да се стврдне.
- Потоа тестото се развлекува во четириаголник со големина 40х25 см, се сечат 20 долгнавести триаголници, се виткаат во форма на кифлички и се редат во плех. Се премачкуваат со жолчка и се печат околу 15-20 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во