Рецепти
Кроасани Ана Ристеска

Француските кроасани сега и на вашата трпеза во неколку едноставни чекори

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(550 Грама)

Квасец(30 Грама)

Млеко(1/4 Литар)

Путер(250 Грама)

Јајце(1 )

Сол(1 Кафена лажица)

Жолчка од јајце(1 )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 1 час

  1. Со 500 грама брашно, квасец, млеко, 50 грама путер, јајце и сол се замесува тестото и се остава 15 минути да нарасне.
  2. 200 грама путер се замесува со 50 грама брашно и се развлекува во квадрат со големина 15х15 см.
  3. Стасаното тесто се развлекува во четириаголник со големина 20х35 см и врз него се става квадратот од путерот и тестото, рабовите се виткаат навнатре и се развлекува во четириаголник со големина 30х40 см.
  4. Тестото двапати се превиткува по потесната страна така да се добијат три слоја и се остава во фрижидер (15 минути).
  5. Постапката се повторува уште двапати, а тестото секогаш се става во фрижидер да се стврдне.
  6. Потоа тестото се развлекува во четириаголник со големина 40х25 см, се сечат 20 долгнавести триаголници, се виткаат во форма на кифлички и се редат во плех. Се премачкуваат со жолчка и се печат околу 15-20 минути.
Овошен киноа појадок
Овесни палачинки со банана
Здрава проја со тиквички
Овесни колачиња
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Ленени погачици
Палачинки од сладок компир
Утринска каша од овес и чиа
Корнфлекс пита
Чиа пудинг со банани
Смути во чинија со шумско овошје
Проја мафини со брокула
Солени крофни
Мафини со рибизли
‘Ржан леб со семки од тиква
Полнети проја погачки
Вафли со боровинки
Растурен омлет со печурки и со гауда
Мини палачинки со спанаќ
Двоен солен ролат
Мафини со јаболки и моркови
Омлет со печурки и чадена сланина
Кифли со виршла и кашкавал
Домашна гужвана пита
Куглов колач со јогурт
Тесто без јајца
Воден бурек
Пекарски земички
Мафини со јајца и зеленчук
Печурки со спанаќ и пилешко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: