Рецепти
Кроасани Ана Ристеска

Француските кроасани сега и на вашата трпеза во неколку едноставни чекори

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(550 Грама)

Квасец(30 Грама)

Млеко(1/4 Литар)

Путер(250 Грама)

Јајце(1 )

Сол(1 Кафена лажица)

Жолчка од јајце(1 )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 1 час

  1. Со 500 грама брашно, квасец, млеко, 50 грама путер, јајце и сол се замесува тестото и се остава 15 минути да нарасне.
  2. 200 грама путер се замесува со 50 грама брашно и се развлекува во квадрат со големина 15х15 см.
  3. Стасаното тесто се развлекува во четириаголник со големина 20х35 см и врз него се става квадратот од путерот и тестото, рабовите се виткаат навнатре и се развлекува во четириаголник со големина 30х40 см.
  4. Тестото двапати се превиткува по потесната страна така да се добијат три слоја и се остава во фрижидер (15 минути).
  5. Постапката се повторува уште двапати, а тестото секогаш се става во фрижидер да се стврдне.
  6. Потоа тестото се развлекува во четириаголник со големина 40х25 см, се сечат 20 долгнавести триаголници, се виткаат во форма на кифлички и се редат во плех. Се премачкуваат со жолчка и се печат околу 15-20 минути.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: