Рецепти
Кроасани Ана Ристеска

Француските кроасани сега и на вашата трпеза во неколку едноставни чекори

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(550 Грама)

Квасец(30 Грама)

Млеко(1/4 Литар)

Путер(250 Грама)

Јајце(1 )

Сол(1 Кафена лажица)

Жолчка од јајце(1 )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 1 час

  1. Со 500 грама брашно, квасец, млеко, 50 грама путер, јајце и сол се замесува тестото и се остава 15 минути да нарасне.
  2. 200 грама путер се замесува со 50 грама брашно и се развлекува во квадрат со големина 15х15 см.
  3. Стасаното тесто се развлекува во четириаголник со големина 20х35 см и врз него се става квадратот од путерот и тестото, рабовите се виткаат навнатре и се развлекува во четириаголник со големина 30х40 см.
  4. Тестото двапати се превиткува по потесната страна така да се добијат три слоја и се остава во фрижидер (15 минути).
  5. Постапката се повторува уште двапати, а тестото секогаш се става во фрижидер да се стврдне.
  6. Потоа тестото се развлекува во четириаголник со големина 40х25 см, се сечат 20 долгнавести триаголници, се виткаат во форма на кифлички и се редат во плех. Се премачкуваат со жолчка и се печат околу 15-20 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: