Рецепти
Крофни со џем
Напијте се топла чаша млеко и уживајте во вкусот на домашно приготвени крофни
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Квасец(25 Грама)
Млеко(200 Милилитри)
Шеќер(2 Супени лажици)
Јајце(2 )
Сол(малку )
Џем од јагоди(по вкус )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Два часа пред припремање на тестото, се зема 100 грама брашно и квасец растопен со 4 лажици млеко и се остава да отстои за да нарасне.
- Во сад се става просеано брашно, шеќерот, јајцата, малку сол и се меша со миксер. Се додава квасец и остатокот од млекото.
- Тестото убаво се меси со дланките додека започне да се одвојува од садот во кој го месите.
- Потоа се остава да стаса, па се разработува. Се прави форма на правоаголник и само на едната половина со чаша се одбележува форма на крофна, во средината се става џем и над сите се покрива со другата половина.
- Со истата чаша се вадат крофните и стојат 45 минути на топло, па се пржат во врело масло.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во