Рецепти
Крофни со џем Ана Ѓорова

Напијте се топла чаша млеко и уживајте во вкусот на домашно приготвени крофни

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Квасец(25 Грама)

Млеко(200 Милилитри)

Шеќер(2 Супени лажици)

Јајце(2 )

Сол(малку )

Џем од јагоди(по вкус )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Два часа пред припремање на тестото, се зема 100 грама брашно и квасец растопен со 4 лажици млеко и се остава да отстои за да нарасне.
  2. Во сад се става просеано брашно, шеќерот, јајцата, малку сол и се меша со миксер. Се додава квасец и остатокот од млекото.
  3. Тестото убаво се меси со дланките додека започне да се одвојува од садот во кој го месите.
  4. Потоа се остава да стаса, па се разработува. Се прави форма на правоаголник и само на едната половина со чаша се одбележува форма на крофна, во средината се става џем и над сите се покрива со другата половина.
  5. Со истата чаша се вадат крофните и стојат 45 минути на топло, па се пржат во врело масло.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: