Рецепти
Ладало од модар патлиџан Ана Ѓорова

Креативен, а вкусен вегетаријански ручек од модар патлиџан со кој нема да погрешите

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Модар патлиџан(1 поголем )

Домат(2-3 )

Сирење(250 Грама)

Лук(2-3 Чешниња)

Магдонос(1 Китка)

Сол

Маслиново масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Модриот патлиџан се сече на тенки ленти со широчина од 4-5 мм, по должината на патлиџанот, но не до крај. Рачката се остава, таа има улога да ги држи деловите на ладалото.
  2. Секоја од лентите се посолува и се премачкува со маслиново масло.
  3. Црвените домати се сечкат на тенки кругови, лукот се сечка на тенки ливчиња, а сирењето ситно се дроби.
  4. Црвените домати, лукот, сирењето и сечканиот магдонос се редат внатре во ладалото од модриот патлиџан. Модриот патлиџан се притиска за да се разлиста уште повеќе и да личи на ладало.
  5. Така приготвениот модар патлиџан се става во намрсена тава. Одозгора се става маслиново масло, па се пече во загреана рерна на 200 степени од 45-60 минути, односно додека испари течноста што ќе ја испушти.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: