Рецепти
Ладало од модар патлиџан Ана Ѓорова

Креативен, а вкусен вегетаријански ручек од модар патлиџан со кој нема да погрешите

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Модар патлиџан(1 поголем )

Домат(2-3 )

Сирење(250 Грама)

Лук(2-3 Чешниња)

Магдонос(1 Китка)

Сол

Маслиново масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Модриот патлиџан се сече на тенки ленти со широчина од 4-5 мм, по должината на патлиџанот, но не до крај. Рачката се остава, таа има улога да ги држи деловите на ладалото.
  2. Секоја од лентите се посолува и се премачкува со маслиново масло.
  3. Црвените домати се сечкат на тенки кругови, лукот се сечка на тенки ливчиња, а сирењето ситно се дроби.
  4. Црвените домати, лукот, сирењето и сечканиот магдонос се редат внатре во ладалото од модриот патлиџан. Модриот патлиџан се притиска за да се разлиста уште повеќе и да личи на ладало.
  5. Така приготвениот модар патлиџан се става во намрсена тава. Одозгора се става маслиново масло, па се пече во загреана рерна на 200 степени од 45-60 минути, односно додека испари течноста што ќе ја испушти.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: