Рецепти
Ладало од модар патлиџан
Креативен, а вкусен вегетаријански ручек од модар патлиџан со кој нема да погрешите
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Модар патлиџан(1 поголем )
Домат(2-3 )
Сирење(250 Грама)
Лук(2-3 Чешниња)
Магдонос(1 Китка)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Модриот патлиџан се сече на тенки ленти со широчина од 4-5 мм, по должината на патлиџанот, но не до крај. Рачката се остава, таа има улога да ги држи деловите на ладалото.
- Секоја од лентите се посолува и се премачкува со маслиново масло.
- Црвените домати се сечкат на тенки кругови, лукот се сечка на тенки ливчиња, а сирењето ситно се дроби.
- Црвените домати, лукот, сирењето и сечканиот магдонос се редат внатре во ладалото од модриот патлиџан. Модриот патлиџан се притиска за да се разлиста уште повеќе и да личи на ладало.
- Така приготвениот модар патлиџан се става во намрсена тава. Одозгора се става маслиново масло, па се пече во загреана рерна на 200 степени од 45-60 минути, односно додека испари течноста што ќе ја испушти.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во