Рецепти
Ладало од модар патлиџан Ана Ѓорова

Креативен, а вкусен вегетаријански ручек од модар патлиџан со кој нема да погрешите

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Модар патлиџан(1 поголем )

Домат(2-3 )

Сирење(250 Грама)

Лук(2-3 Чешниња)

Магдонос(1 Китка)

Сол

Маслиново масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Модриот патлиџан се сече на тенки ленти со широчина од 4-5 мм, по должината на патлиџанот, но не до крај. Рачката се остава, таа има улога да ги држи деловите на ладалото.
  2. Секоја од лентите се посолува и се премачкува со маслиново масло.
  3. Црвените домати се сечкат на тенки кругови, лукот се сечка на тенки ливчиња, а сирењето ситно се дроби.
  4. Црвените домати, лукот, сирењето и сечканиот магдонос се редат внатре во ладалото од модриот патлиџан. Модриот патлиџан се притиска за да се разлиста уште повеќе и да личи на ладало.
  5. Така приготвениот модар патлиџан се става во намрсена тава. Одозгора се става маслиново масло, па се пече во загреана рерна на 200 степени од 45-60 минути, односно додека испари течноста што ќе ја испушти.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: