Рецепти
Леќа на дижонски начин Ана Ѓорова

Здрав ручек од леќа подготвена на поинаков начин

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Леќа(500 Грама)

Масло(40 Грама)

Маслиново масло(1 Супена лажица)

Кромид(4 Главици)

Лук(1 Чешне)

Сланина(250 Грама)

Чубрица(1 Кафена лажица)

Брашно(1 Супена лажица)

Сенф(2 Супени лажици)

Кисела павлака(1 Супена лажица)

Пилешка супа(300 Милилитри)

Свеж магдонос(1 Китка)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Леќата добро измијте ја. Ставете ја во длабоко тенџере, прелијте ја со вода и додајте 2 главици ситно исечкан кромид, чубрица и лук. Оставете ја леќата да врие на слаб оган околу 45 минути.
  2. Сланината исечете ја на покрупно, а останатите 2 главици кромид на поситно. Пропржете ја сланината и кромидот во тава со масло и маслиново масло додека кромидот не стане проѕирен. Потоа додајте го брашното и измешајте. Додајте ја пилешката супа, павлаката и сенфот.
  3. Затворете го тенџерето со капак и оставете да крчка 10тина минути на умерен оган. Пробајте со лажица и по потреба додајте сол и бибер.
  4. Исцедете ја сварената леќа, додајте ја на сосот и сето тоа измешајте го. Одозгора наросете со ситно сечкан магдонос и послужете.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: