Рецепти
Леќа на дижонски начин Ана Ѓорова

Здрав ручек од леќа подготвена на поинаков начин

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Леќа(500 Грама)

Масло(40 Грама)

Маслиново масло(1 Супена лажица)

Кромид(4 Главици)

Лук(1 Чешне)

Сланина(250 Грама)

Чубрица(1 Кафена лажица)

Брашно(1 Супена лажица)

Сенф(2 Супени лажици)

Кисела павлака(1 Супена лажица)

Пилешка супа(300 Милилитри)

Свеж магдонос(1 Китка)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Леќата добро измијте ја. Ставете ја во длабоко тенџере, прелијте ја со вода и додајте 2 главици ситно исечкан кромид, чубрица и лук. Оставете ја леќата да врие на слаб оган околу 45 минути.
  2. Сланината исечете ја на покрупно, а останатите 2 главици кромид на поситно. Пропржете ја сланината и кромидот во тава со масло и маслиново масло додека кромидот не стане проѕирен. Потоа додајте го брашното и измешајте. Додајте ја пилешката супа, павлаката и сенфот.
  3. Затворете го тенџерето со капак и оставете да крчка 10тина минути на умерен оган. Пробајте со лажица и по потреба додајте сол и бибер.
  4. Исцедете ја сварената леќа, додајте ја на сосот и сето тоа измешајте го. Одозгора наросете со ситно сечкан магдонос и послужете.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: