Рецепти
Леќа на дижонски начин
Здрав ручек од леќа подготвена на поинаков начин
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Леќа(500 Грама)
Масло(40 Грама)
Маслиново масло(1 Супена лажица)
Кромид(4 Главици)
Лук(1 Чешне)
Сланина(250 Грама)
Чубрица(1 Кафена лажица)
Брашно(1 Супена лажица)
Сенф(2 Супени лажици)
Кисела павлака(1 Супена лажица)
Пилешка супа(300 Милилитри)
Свеж магдонос(1 Китка)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Леќата добро измијте ја. Ставете ја во длабоко тенџере, прелијте ја со вода и додајте 2 главици ситно исечкан кромид, чубрица и лук. Оставете ја леќата да врие на слаб оган околу 45 минути.
- Сланината исечете ја на покрупно, а останатите 2 главици кромид на поситно. Пропржете ја сланината и кромидот во тава со масло и маслиново масло додека кромидот не стане проѕирен. Потоа додајте го брашното и измешајте. Додајте ја пилешката супа, павлаката и сенфот.
- Затворете го тенџерето со капак и оставете да крчка 10тина минути на умерен оган. Пробајте со лажица и по потреба додајте сол и бибер.
- Исцедете ја сварената леќа, додајте ја на сосот и сето тоа измешајте го. Одозгора наросете со ситно сечкан магдонос и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во