Рецепти
Лешник торта
Брза и лесна торта која изгледа многу раскошно и убаво
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мелени ореви(7 Супени лажици)
Јајце(10 )
Шеќер(6 Супени лажици)
Брашно(4 Супени лажици)
Рум(30 Милилитри)
Мелени лешници(50 Грама)
Мелени бисквити(50 Грама)
Путер(250 Грама)
Шеќер во прав(125 Грама)
Какао(1 Супена лажица)
Масло(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Шест јајца се матат со шеќерот додека се растопи. Се додаваат брашното и какаото и се меша со жица за матење. Потоа се додаваат и мелените ореви и бисквити, се меша и се пече 20-тина минути на 180 степени.
- Во меѓувреме путерот се мати со шеќерот во прав. Четири јајца се двојат на белки и жолчки. Жолчките се додаваат со путерот, се додаваат и мелените лешници и румот, па се меша.
- Печениот пандишпан се вади од рерна, се сече на два дела и се премачкува со филот, се поклопува со вториот дел и се премачкува со останатиот фил целата торта и странично.
- Тортата се декорира со мелени лешници, од белките се мати шлаг и се премачкува.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во