Рецепти
Лешник торта Ана Ѓорова

Брза и лесна торта која изгледа многу раскошно и убаво

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мелени ореви(7 Супени лажици)

Јајце(10 )

Шеќер(6 Супени лажици)

Брашно(4 Супени лажици)

Рум(30 Милилитри)

Мелени лешници(50 Грама)

Мелени бисквити(50 Грама)

Путер(250 Грама)

Шеќер во прав(125 Грама)

Какао(1 Супена лажица)

Масло(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Шест јајца се матат со шеќерот додека се растопи. Се додаваат брашното и какаото и се меша со жица за матење. Потоа се додаваат и мелените ореви и бисквити, се меша и се пече 20-тина минути на 180 степени.
  2. Во меѓувреме путерот се мати со шеќерот во прав. Четири јајца се двојат на белки и жолчки. Жолчките се додаваат со путерот, се додаваат и мелените лешници и румот, па се меша.
  3. Печениот пандишпан се вади од рерна, се сече на два дела и се премачкува со филот, се поклопува со вториот дел и се премачкува со останатиот фил целата торта и странично.
  4. Тортата се декорира со мелени лешници, од белките се мати шлаг и се премачкува.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: